dimarts, 5 de novembre del 2013

Descobrir Catalunya: Camins Literaris


Col·laboració per al darrer número de la revista Descobrir Catalunya. És per a l'article "Camins literaris", de la secció "Consells de viatge", que tracta sobre la possibilitat de recórrer els espais i llocs viscuts per alguns autors catalans i descrits fidelment en les seves obres. Seria el cas de Josep Pla, Jacint Verdaguer, Miquel Martí i Pol, Joan Vinyoli, Salvador Espriu, Joan Brossa o Caterina Albert.

Refelxionant sobre el tema, al final vaig arribar a la conclusió que tots aquest autors, quan descrivien paissatges i indrets de Catalunya, el què feien en realitat era descriure's a ells mateixos i al seu entorn vital i cultural. Que escrivien sobre territori com una manera de parlar de la seva identitat.

Per això vaig prendre com a idea principal de la il·lustració un empremta digital. En un primer moment volia fer que l'excursionista tracés el camí amb amb cada passa. És a dir, mostrar com al final era el rastre de les passes el què havia dibuixat les linies de l'empremta, i lligar així recorregut i identitat.
Confesso que no me'n vaig sortir, visualment no funcionava i no s'acabava d'entendre. Així que a mig fer vaig modificar-ho convertint el paissatge i l'empremta en la motxilla que sempre porta l'excursionista amb ell, com la identitat que sempre duem a sobre i ens acompanya.

L'excursionista té aquest aire retro i tintinesc perquè me'l vaig imaginar com una menda de Josep Maria Espinàs, per allò de les cròniques de viatge que ha escrit sobre diferents llocs dels Països Catalans. 

Tot plegat ha donat lloc a la il·lustració final. A mi em sembla curiosa i gràficament m'agrada força. Potser no és la més encertada, potser el concepte s'agafa amb pinces però la idea em va atrapar i es negava a canviar, s'arrapava com una paparra. A vegades va així la cosa, i només pots esperar que al final de la pirueta tinguis sort i aterris amb els dos peus enlloc del cap.

Què passa quan un nen té estrenyiment?


Revista APC

Clicky Web Analytics